неділю, 10 вересня 2017 р.

7 порад учителю, які зроблять перший день навчання особливим для учнів
1. Зробіть спільне фото зі своїми учнями

Дітям подобається фотографуватися. Ми впевнені, що вони з захопленням зустрінуть пропозицію зробити спільне фото і опублікувати його на сайті школи, або у спільноті вашого класу в соцмережах. Скористайтесь нашою порадою і доведіть, що ви сучасний вчитель.
2. Нехай кожен учень напише анонімну записку
Запропонуйте своїм учням розповісти, чого вони очікують, чого бояться і чого прагнуть досягти в новому навчальному році. Проаналізуйте всі відповіді і складіть рейтинг очікувань та найбільших страхів, пов'язаних з початком нового року.
Зачитайте їх в класі, супроводжуючи мотивуючими коментарями. Швидше за все, очікування та страхи різних учнів будуть схожими. Це приємно здивує учнів та допоможе кожному відчути себе частиною спільноти.
3. Опитування «Ким хочуть бути ваші учні?»
Попросіть учнів написати на папірці, яку професію вони б хотіли опанувати після закінчення школи. Повторюйте опитування кожні 6 місяців, щоб порівняти відповіді.
Такі опитування — важлива частина профорієнтаційної роботи зі школярами. І вам, і учням буде цікаво слідкувати, як змінюються їх уподобання протягом кількох років. Тільки уявіть, як весело буде зачитати відповіді на випускному!
4. Закладіть капсулу часу
Попросіть учнів записати цікаві події з життя школи чи класу, їх мрії, або поради самим собі у майбутньому. Капсулу часу можна відкрити в кінці року, на випускному, або ж на зустрічі випускників через кілька років після закінчення школи.
5. Заведіть відеощоденник
Майже у всіх учнів та вчителів є смартфони з камерами, які здатні записувати відео гарної якості. Запишіть невеликий відеозвіт вашої зустрічі з класом після літніх канікул. Надалі ви можете доповнювати свій щоденник записами з екскурсій, шкільних свят чи днів народження когось з учнів.
За рік ви назбираєте багато цікавих матеріалів, які можна змонтувати у короткий фільм про ваше шкільне життя. Такий фільм з цікавістю дивитимуться як самі учні, так і їхні батьки.
6. Запропонуйте учням створити Кодекс класу
Допоможіть учням відчути відповідальність за створення атмосфери порозуміння та порядку в класі. Нехай вони складуть список правил, яких кожен повинен дотримуватися протягом року.
Це можуть бути короткі настанови: бути ввічливим, не перебивати вчителя, посміхатися зранку і т. п. Ви також можете відвести сторінку в Кодексі з правилами для вчителя: бути справедливим, уважним до кожного учня, не переходити на крик.
7. Створіть «Карту літніх канікул»
Для створення «Карти» учні мають надрукувати та принести фотографії, зроблені під час літніх канікул. Підготуйте ватман, ножиці, фарби та клей. Нехай кожен виріже ножицями найцікавіший фрагмент своєї фотографії.
Попросіть кожного зафарбувати свою долоню в той колір, який, на його думку, асоціюється з його літом. Після цього потрібно залишити відбиток долоні на ватмані. У відбитки потрібно вклеїти вирізки з фотографій.
Готову «Карту» закріпіть на дошці. Тепер учням потрібно по черзі вийти до дошки та коротко розповісти про своє літо: пояснити, що зображено на його фотофрагменті, та чому він обрав саме такий колір для відбитку.
Підсумовуючи розповіді учнів, можна пояснити їм, що хоча кожен відпочивав окремо, тепер ви поєднали спогади і створили «Карту» вашого спільного літа.
В кінці року ви зможете створити «Картку навчального року» за тим же принципом.
Пам'ятайте, що даруючи дітям приємні емоції, ви заряджаєте їх силами та бажанням вивчати щось нове, бути активнішими на уроках. Вони точно пронесуть приємні спогади про шкільні роки через все життя, і ви можете зробити так, щоб ці спогади були якомога радіснішими. Вдалого вам навчального року!